Cadourile de Paște – plafon netaxabil de 300 lei/persoană

 

Cu ocazia Paștelui, angajatorii pot oferi angajaţilor, cât şi fiecărui copil minor al acestora, cadouri în bani, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou în limita a 300 lei/persoană, pentru care nu se datorează taxe.

În mod normal cadourile oferite angajaţilor sunt considerate beneficii în natură, astfel că se supun impozitării.

Există însă conform Codului fiscal 4 evenimente în timpul anului, în care cadourile pentru angajaţi nu mai sunt taxate cu 47,25%, dacă sunt oferite în limita a 300 lei/persoană:

▪️ Paște – pentru cadourile oferite angajaţilor şi fiecărui copil minor al angajaţilor
▪️ 1 Iunie – pentru cadourile oferite copiilor minori ai angajaţilor
▪️ Crăciun – pentru cadourile oferite tuturor angajaţilor cât şi fiecărui copil minor al angajaţilor
▪️ 8 Martie – pentru cadourile oferite angajatelor

Prin urmare, cadoul oferit de Paște (în bani, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou) are un tratament fiscal special, în sensul că angajatorii pot oferi cadouri neimpozabile angajaţilor şi copiilor minori ai acestora, în limita a 300 lei/persoană.

Potrivit Codului fiscal, plafonul de 300 lei se aplică separat pentru fiecare angajat și pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar și în cazul în care ambii părinți au același angajator.
De exemplu, un angajat cu 2 copii minori poate primi cadouri netaxabile în valoare de până la 900 lei (300 lei x 3). În cazul în care ambii părinți lucrează pentru același angajator, angajatorul poate acorda copilului minor al acestora cadouri de până la 600 lei.

Valoarea peste plafonul de 300 lei se consideră avantaj ȋn natură acordat salariatului şi se impozitează prin cumularea cu veniturile salariale din luna în care salariatul primește acest avantaj.
Acordarea de cadouri peste plafonul de 300 lei duce la diminuarea salariului net. În acest caz, firmele trebuie să ia în calcul că vor reduce valoarea netă a salariului cu aproape 50% din valoarea peste plafon a beneficiului acordat angajatului și/ sau copilului acestuia. Acordarea de cadouri este o opţiune a angajatorului, acesta nu are nicio obligaţie legală de a oferi cadouri. Raportarea la plafonul de 300 lei/persoană se face pentru stabilirea valorii care devine impozabilă în momentul în care este depăşit.