Ce verifică inspectorii ANAF și ITM înainte să decidă dacă vin în control la firma ta
Asigură-te că firma ta nu va face obiectul unui control din perspectiva suspiciunii de muncă nedeclarată sau subdeclarată.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) împreună cu Inspecția Muncii (IM) desfășoară cu regularitate controale comune pentru prevenirea și combaterea muncii subdeclarate și nedeclarate.
Controalele vizează atât munca ”la negru”, fără forme legale, cât și cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parțial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor de muncă cu timp parțial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizarea diferenței de bani până la salariul real, mai mare.
Controalele vizează societățile care:
◾️ plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură,
◾️ au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie,
◾️ au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic,
◾️ înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri,
◾️ beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați, fără venituri justificative pentru creditări,
◾️ au livrări nedeclarate, sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul.
Împrumutul societății de către asociat
Situația cel mai des întâlnită în care o firmă are nevoie de împrumut de la asociat este când aceasta se află în stadiul de start-up, la începutul derulării activității.
Când o firmă nu poate accesa surse externe de finanțare, aceasta este finanțată prin împrumut de la asociații, împrumut care se restituie în momentul în care firma începe să genereze venituri. Sunt însă și situații în care firmele cu istoric în activitate sunt creditate de asociați, fie pentru că nu pot accesa alte surse de finanțare, fie pentru că termenii de accesare și rambursare a creditului sunt mai avantajoși.
Acestea sunt și situațiile care pot declansa interesul echipelor de control fiscal, în care inspectorii ANAF și IM pot identifica un factor de risc, dacă aceste împrumuturi sunt semnificative, acordate cu regularitate, pe perioade mari de timp, și sunt corelate cu o cifra de afaceri mare dar un profit declarat foarte mic și/sau cu un nivel de salarizare minim.
Acestea pot fi indicii pentru inspectorii fiscali în ce priveste munca subdeclarată sau nedeclarată.