Autorii de conținut datorează impozit pentru reclamele pe Facebook, Instagram, YouTube, TikTok
Persoanele fizice care desfășoară constant activităţi de producţie, comerţ şi prestări de servicii sunt obligate să se autorizeze la Registrul Comerțului ca PFA, II sau IF.
Inclusiv activitatea de a posta constant pe rețelele sociale (precum facebook, instagram, etc.) este monitorizată și reglementată de ANAF, cât timp este generatoare de venituri.
Veniturile obținute din postări, de persoanele fizice, se impozitează
Persoanele fizice care obțin venituri din postări/conținut pe diferite rețele de socializare au obligații privind declararea acestor venituri și stabilirea impozitelor și contribuțiilor aferente.
În situația în care activitatea se desfășoară cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu și urmărind obținerea de venituri și sunt întrunite criteriile unei activități independente, veniturilor obținute de persoanele fizice din postările realizate pe diferite reţele de socializare şi care fac astfel reclamă pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activităţi independente” din Titlul IV – ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.
Persoanele fizice care desfăşoară în mod independent, cu caracter de continuitate, activităţi de producţie, comerţ şi prestări de servicii în România au obligația de a se înregistra și autoriza, în condițiile O.U.G. nr.44/20083, şi pot desfăşura activităţile în calitate de PFA (persoane fizice autorizate), II (întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale) sau IF (membri ai unei întreprinderi familiale).
Veniturile obținute din activităţi independente desfăşurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obţinute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate.
Pentru a veni în sprijinul autorilor de conținut, ANAF a pus la dispoziție (încă din 2021) o Broșură, republicată 2023, privind tratamentul fiscal al veniturilor obținute de persoanele fizice din postări, declararea veniturilor și stabilirea impozitelor și contribuțiilor aferente.
Atenție! În ce privește stabilirea CASS, începând cu ianuarie 2024, s-a schimbat formula de calcul. Legea 296/2023 a modificat modul de calcul al contribuției la sănătate (CASS) în cazul activităților independente.
Începând cu veniturile anului 2024, baza de calcul CASS, pentru veniturile din activități independente, se stabilește prin aplicarea cotei la un venit net anual realizat/brut, care nu poate fi mai mare de 60 de salarii minime brute, și mai mic de 6 salarii minime brute.
Prin urmare, în cazul veniturilor din activități independente (PFA, PFI), calculul CASS nu se mai face raportat la plafoanele de 6, 12, 24 de salarii, ci la venitul realizat.