Persoanele fizice care obțin venituri din meditații au o serie de obligații fiscale – trebuie să își deschidă PFA și să dețină casă de marcat
Veniturile obținute din meditații sunt impozabile și, potrivit Codului Fiscal, se încadrează în categoria venituri din activități independente.
Profesorii care obțin venituri din meditații trebuie:
◼️ să se înregistreze la Registrul Comerțului
(să se autorizeze ca PFA/PFI/II)
◼️ să își țină contabilitatea
◼️ să depună Declarația unică
◼️ să plătească impozit și contribuții la stat
◼️ să utilizeze case de marcat
Au practic obligația să își țină evidența contabilă sau să apeleze la serviciile unui contabil.
Pentru acest tip de venituri ANAF a publicat în 29 aprilie 2022 Ghidul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice.
Puteți consulta un ghid actualizat aici
Din 1 februarie 2024, Ordinul Ministerului Educației nr. 3.051/2024 obligă profesorii să declare toate activitățile pe care le desfășoară, inclusiv meditațiile cu elevii, printr-o declarație de interese.
Pentru anul 2023 aproape 12.000 de profesori din București și din țară și-au declarat la ANAF veniturile obținute din meditații (169 de milioane de lei). În România sunt aproximativ 180.000 de profesori. Prin urmare, oficial, în 2023 numai 6,6 % din totalul profesorilor care predau în școlile dădeau și meditații.
Veniturile obținute din meditații, cuprinse în declarația de interese, se declară obligatoriu și la ANAF prin Declarația Unică, termen 26 mai 2025.
Piața “meditațiilor la negru” este în vizorul ANAF, prejudiciul fiind estimat la peste 350 de milioane de euro.
În situația unui control, sumele nedeclarate, respectiv venitul nejustificat se impozitează de către ANAF cu 70%.
◼️◾️🔴📌📍🔘