Facturile emise către persoane fizice dar netransmise în e-Factura – amendabile din 1 iulie 2025
Obligația de a utiliza e-Factura pentru tranzacțiile cu persoanele fizice este în vigoare încă din 1 ianuarie 2025.
Amenzile pentru nerespectarea obligației se vor aplica abia din 1 iulie 2025.
Conform OUG 69/2024, care a completat OUG 120/2021, contribuabilii beneficiază de o perioadă de grație de 6 luni, timp în care nu sunt aplicate amenzi, care expiră la 1 iulie 2025.
Contribuabilii (firme, PFA, PFI, II) care emit facturi către persoane fizice și nu le transmit în sistemul e-Factura, în termen de 5 zile calendaristice, sunt sancționați, începând cu 1 iulie 2025, astfel:
• Contribuabili mici: amendă între 1.000 și 2.500 lei
• Contribuabili mijlocii: amendă între 2.500 și 5.000 lei
• Marii contribuabili: amendă între 5.000 și 10.000 lei
Prin urmare facturile emise de persoanele impozabile către persoane fizice se vor raporta obligatoriu în sistemul e-Factura. Facturile simplificate se vor trasmite de asemenea în sistem, însă nu și bonurile care îndeplinesc criteriile de factură simplificată.
CNP-ul pe facturile B2C (facturile emise către persoane fizice) nu este obligatoriu.
Firmele nu au obligația colectării CNP-ului persoanelor fizice către care emit facturi. Acestea vor putea introduce în factură un cod de 13 zerouri, dacă persoana fizică nu dorește să ofere CNP-ul.
Acest lucru nu implică sarcini suplimentare pentru persoanele fizice. Operatorii economici sunt în continuare obligați să transmită clienților persoane fizice facturi ca și până acum, în format fizic sau electronic (PDF) pe mail. Persoana fizică nu are obligația de a-și deschide cont în Spațiul Privat Virtual pentru a avea acces la facturi, prin umare le va primi în continuare prin metodele clasice.
Nu este necesară emiterea unei facturi la fiecare bon fiscal primit. În cazul tranzacțiilor de zi cu zi, pentru care persoana fizică primește bon fiscal, nu este necesară emiterea unei facturi, dacă persoana fizică nu o solicită în mod expres. În cazul în care consumatorul solicită o factură, furnizorul are obligația să trimită factura respectivă în e-Factura.
Atenție! Facturile emise către persoanele fizice se vor transmite în e-Factura, doar dacă/atunci când intervine obligația (sau solicitarea) emiterii unei facturi. A nu se înțelege că toate tranzacțiile cu persoanele fizice trebuie să implice obligatoriu emiterea unei facturi, în vederea transmiterii ei în e-factura.
Doar anumite tranzacții cu persoanele fizice trebuie însoțite de o factură, care odată emisă trebuie să fie transmisă obligatoriu în sistemul e-Factura. De exemplu, psihologii și alți profesioniști nu au obligația să emită facturi pentru încasările de la persoanele fizice.
În cazul profesioniștilor comeciali care emit bonuri fiscale este suficient bonul fiscal.
Cei care desfășoară profesiil liberale (medici, psihologi, notari, avocați etc.) nu sunt obligați să dețină case de marcat. Pentru încasările în numerar pot emite (în loc de bon fiscal) chitanță. Aceștia nu au obligația de a emite factură, dacă persoana fizică nu o solicită în mod expres.
Sunt de asemenea exceptate de la e-Factura:
• servicii medicale, stomatologice;
• învățământ, meditații;
• servicii financiar-bancare, asigurare și reasigurare;
• pariuri, loterii, jocuri de noroc.