Bonificație de 3% din impozit – dacă la 25 iunie 2025 nu figurați cu obligații de plată la ANAF
Firmele plătitoare de impozit pe profit și pe venit micro pot beneficia de o bonificație de 3% din impozitul pe profit/venitul microîntreprinderilor aferent anului 2024, dacă la data de 25 iunie 2025 nu figurează cu obligații fiscale de plată, respectiv au achitat la zi impozitul cât și celelalte obligații fiscale.
Bonificația se acordă dacă sunt respectate următoarele condiții:
a) societatea are depuse toate declaraţiile conform vectorului fiscal;
b) societatea are stins integral, la termenele prevăzute de lege (25 iunie 2025), impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;
c) nu înregistrează nicio altă obligaţie fiscală restantă ori creanţe bugetare restante individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal central în vederea recuperării, la termenul legal pentru depunerea declaraţiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024.
Pentru calculul bonificației se au în vedere următoarele:
1. în situația în care contribuabilul redirecționează sume din impozitul pe profit anual, acestea nu sunt luate în calcul la stabilirea bonificației;
2. pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, procentul aferent bonificației se aplică la impozitul datorat pe întregul an fiscal;
3. în cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în anul 2024, procentul aferent bonificației se aplică atât la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, cât și la impozitul pe profit anual;
4. în cazul grupului fiscal, bonificația de 3% se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă, din care se scad sumele redirecționate.
ANAF constată din oficiu îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea bonificaţiei și emite o decizie în acest sens.
Sumele care fac obiectul bonificaţiei nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligaţiile fiscale ale contribuabilului, în conformitate cu art. 167 din Legea nr. 207/2015.
În situaţia depunerii de către contribuabili a unei declaraţii rectificative cu diminuare de obligaţie fiscală, ANAF modifică în mod corespunzător suma acordată iniţial drept bonificaţie, prin diminuarea valorii acesteia şi emiterea Deciziei de modificare a Deciziei de acordare a bonificaţiei, și înregistrează în evidenţa fiscală diferenţa dintre suma acordată iniţial drept bonificaţie şi cea rezultată după rectificare.
În situaţia depunerii a unei declaraţii rectificative cu suplimentare de obligaţie fiscală, ANAF anulează valoarea bonificaţiei acordate iniţial, în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a bonificaţiei. Bonificaţia acordată iniţial se anulează şi în situaţia depunerii unei declaraţii rectificative potrivit căreia nu înregistrează obligaţie fiscală. În acest scop, se emite Decizia de anulare a Deciziei de acordare a bonificaţiei.
Baza legală:
Art. XVII alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare.
Procedură aprobată prin O.M.F. nr. 540/2025.