Începând cu 1 iulie 2025 se aplică sancțiuni pentru e-TVA

 

Începând cu 1 iulie, respectiv 5 iulie 2025, firmele trebuie să răspundă notificării de conformare transmise de ANAF, în cazul în care în decontul de TVA – Declarația 300, acestea au declarat pe parte de livrări un TVA diferit de TVA calculat/extras de ANAF din cumulul de sisteme de care dispune.
Netransmiterea unui răspuns se sancționează cu amendă și poate declanșa un control ANAF.
Sancțiunile aferente sistemului e-TVA au fost amânate, prin OUG 138/2024, de la 1 ianuarie la 1 iulie 2025.
Sistemul e-TVA, care generează deconturi precompletate de TVA, este operațional de la 1 august 2024, însă contribuabilii au obligația să răspundă la notificările ANAF începând cu 1 iulie 2025.

 

Decontul precompletat de TVA conține date și informații economice declarate de contribuabili și transmise în sistemele informatice ale ANAF (RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal).
ANAF va transmite contribuabililor, prin SPV, decontul precompletat de TVA (dacă sunt identificate diferențe) pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA, respectiv până pe 5 iulie în cazul plătitorilor de TVA lunar.
Independent de deconturile precompletate de TVA, contribuabilii au în continuare obligația de a completa și depune decontul de TVA – Declarația 300, până la data de 25 a lunii de după fiecare perioadă fiscală.


În situația în care după depunerea decontului de TVA sunt diferențe semnificative între valorile precompletate de ANAF și valorile completate de către contribuabili, pe partea de livrări, ANAF îl va notifica pe contribuabil prin SPV.
Sunt considerate diferențe semnificative diferențele valorice cumulative de minimum 20% și minimum 5.000 leidintre decontul precompletat de ANAF și decontul transmis de contabil. După identificarea diferențelor semnificative, ANAF transmite prin SPV formularul electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA».
Notificarea de conformare se poate transmite însă, în baza unei analize de risc, chiar dacă se identifică diferențe sub valorile minime de referință.


Contribuabilul are obligația în 20 de zile de la primirea în SPV a notificării să răspundă cu privire la rezultatul verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate.
Aceată obligație a fost suspendată până la 30 iunie 2025.
Contribuabilii au obligația să transmită răspunsuri începând cu 1 iulie 2025. «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal până la data de 30 iunie 2025.
Nefurnizarea informațiilor cerute, sau furnizarea de informații parțiale va reprezenta un indicator de risc fiscal în baza căruia ANAF poate decide inițierea unui control.
De asemenea, netransmiterea răspunsului, sau netransmiterea în termen se sancționează cu amendă între 1.000 lei – 10.000 lei, în funcție de încadrarea persoanei juridice (contribuabili mari, mijlocii, celelalte persoane juridice).


OUG 70/2024 e-TVA a fost modificată prin OUG nr.87/2024 și prin OUG nr. 138/2024  astfel că până la 1 iulie 2025 nu s-au aplicat amenzi.
Prin urmare contribuabilii sunt obligați să răspundă la notificarea ANAF cu privire la diferențele de TVA începând cu 1 iulie 2025.
De asemenea, potrivit OUG 87/2024, pentru firmele cu TVA la încasare, sistemul e-TVA devine obligatoriu abia din 1 august 2025.


Sistemul e-TVA ar putea reprezenta o provocare pentru contribuabili.
Deși ANAF are deja toate sistemele necesare pentru a corela și verifica datele declarate de contribuabili (Decontul de TVA -Declarația 300, Declarația 394, SAF-T, e-Factura, etc.) implementează și sistemul e-TVA,
care nu va ști să proceseze diferențe provenite din:
• bonurile fiscale cu CIF care se înscriu în decontul de TVA în același rând în care sunt înscrise și sumele din facturi, transmise în e-Factura (sumele provenite din bonuri nu se vor regăsi în decontul precompletat de ANAF);
• bonurile de combustibil pentru care există drept de deducere în anumite limite (de asemenea imposibil de gestionat în decontul e-TVA);
• facturile încasate prin casele de marcat;
• colectarea TVA la avansuri încasate;
• ajustarea TVA (corecții, protocol, etc.).