Neplata la timp a salariilor se sancționează cu amendă de până la 10.000 lei/salariu neachitat.
Conform Codului muncii:
(1) Salariul se plătește în bani cel puțin odată pe lună, la data stabilită în contractul de muncă.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
(3) Plata în natură a unei părți din salariu, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul de muncă.
(4) Întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Angajatorii care întârzie cu mai mult de o lună de la data de plată a salariului, pot fi sancționați cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află în insolvență, prevede Codul muncii, modificat prin OUG nr.117/04.10.2021.
Ordonanța este în vigoare încă din octombrie 2021, venind în completarea art.166 din Codul muncii, prin stabilirea de sancțiuni clare și imediate pentru neplata la timp a salariilor.
Înainte de prevederile ordonanței, inspectorii de muncă puteau constata neîndeplinirea obligației legale a angajatorului privind plata salariilor și dispuneau îndeplinirea acesteia într-un anumit termen.
Angajatorul era sancționat doar dacă nu respecta termenul impus de inspectori.
Conform prevederilor actuale, angajatorul va fi sancționat cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei/persoană pentru neplata la timp
a salariilor și nu pentru neîndeplinirea unei măsuri dispuse de inspectorii de muncă