Poți alege ca 3.5% din impozitul pe care îl datorezi să meargă către un ONG și nu către bugetul de stat

Susține un ONG cu o parte din impozitul pe venit datorat la stat.
Legea îţi dă dreptul să hotărăști asupra unei părți din impozitul pe venit anual (achitat) pe care îl datorezi la stat. Poţi alege ca 3,5% din impozitul pe venit anual să ajungă în contul unei organizaţii nonprofit pe care vrei să o susţii, prin depunerea Formularului 230.
În cazul în care nu optezi pentru redirecționarea acestei sume, banii ajung automat în contul bugetului de stat.

 

Cine depune formularul
Pot depune Formularul 230 persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor şi care nu au optat la angajator/plătitorul de venit pentru distribuirea prin reținerea la sursă a sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit.

În anul 2025, pot depune Formularul 230 persoanele fizice care au realizat în anul 2024 venituri din salarii şi asimilate salariilor şi optează, în anul 2025, să redirecționeze suma reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează şi funcționează în condițiile legii sau a unităților de cult, precum şi pentru acordarea de burse private. În această situație persoanele fizice completează şi depun formularul 230 Cererea privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual.

 

Cum se completează
Găsiți aici formularul și instrucțiunile de completare:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/230_OPANAF_103_2025.pdf

 

Temen de depunere a Formularului 230
Termenul limită de depunere este data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. În anul 2025, Formularul 230 se depune până la data de 26 mai inclusiv.

 

Formularul se depune:
▪️La Administraţia Financiară de care persoanele fizice aparţin:
     > fizic, direct la ghișeul (în dublu exemplar) sau prin poștă prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire;
     > online prin Spațiul Privat Virtual.

▪️La entitatea beneficiară (ONG sau unitate de cult)
Contribuabilii pot opta pentru depunetea cererii direct la entitatea nonprofit (ONG-ul, unitatea de cult pe care doresc să o susțină).
Entitatea beneficiară are obligația de a transmite, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, la ANAF formularul Situație centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230, prin care centralizează cererile primite de la contribuabili, până la data de 26 mai inclusiv. În această situație originalul cererilor 230, în format hârtie, se păstrează de către entitățile nonprofit/unitățile de cult şi sunt puse la dispoziția organului fiscal la solicitarea acestuia.

 

Registrul entităților/unităților de cult
Procentul de 3,5% va putea fi redirecționat către entitățile nonprofit care sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Registrul este public, potrivit legii, poate fi consultat pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală la secțiunea Servicii online, subsecțiunea Registre.

ONG-urile, precum şi unitățile de cult beneficiază de sumele reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, dacă la momentul plății acestora, de către organul fiscal sau de către angajatorul/plătitorul de venit, figurează în Registru. Prin introducerea codul de identificare fiscală a ONG-ului puteți verifica dacă entitatea este sau nu înscrisă în registru.

Pentru mai multe detalii puteți consulta ghidul publicat de ANAF, disponibil aici