Optimizarea cheltuielilor de personal

Exploatarea legislației astfel încât se obțină pachete salariale atractive cu costuri fiscale minime: avantaje neimpozabile: tichete de masă, vouchere de vacanță/decontare servicii turistice, diurnă neimpozabilă pentru administratori, servicii medicale/asigurări de sănătate s.a.

Optimizare în materie de TVA – alegea variantei optime la vânzarea unei clădiri (cu TVA sau fară) , crearea unui fiscal unic s.a. Grupul fiscal unic

  1. În anumite condiții, mai multe persoane impozabile stabilite în România care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt în relații strânse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar și economic, pot opta să fie tratate drept grup fiscal unic. Se consideră în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic și organizatoric persoanele impozabile al căror capital este deținut direct sau indirect în proporție de mai mult de 50% de către aceeași asociați/acționari.

Constituirea unui grup fiscal unic este o măsură avantajoasă în situația în care în cadrul unui grup de persoane ce se află în strânse relații din punct de vedere organizatoric, financiar și economic se regăsesc:

  • pe de o parte unul sau mai mulți membrii a căror activitate generează TVA de plată;
  • pe de altă parte, unul sau mai mulți membrii ce înregistrează în mod obișnuit un sold de TVA de rambursat, fie urmare a activităților principale pe care le desfășoară – ex. operațiuni scutite cu drept de deducere, operațiuni neimpozabile în România pentru care au drept de deducere s.a., fie urmare a dezvoltării unor proiecte investiționale semnificative.

Astfel, în cadrul unui grup fiscal unic suma TVA de plată a unui membru se închide cu suma de rambursat a altui membru din grup generând astfel avantaje atât pentru membrul care datora TVA și nu mai este constrâns de termenele de plată la bugetul de stat cât și pentru membrul care înregistrează TVA de rambursat și beneficiază astfel de aceste sume fără să treacă prin procedura de rambursare a TVA.

Constituirea unui grup fiscal unic are totuși și unele dezavantaje cum ar fi: perioada minimă de 2 ani pentru apartenența la grup, răspunderea în solidar pentru orice taxă datorată de orice membru al grupului fiscal pentru perioada cât aparţine respectivului grup fiscal.

februarie 2024
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829